Programma

09:00 - 09:30Ontvangst

Registratie en ontvangst met koffie en thee

09:30 - 09:45Plenair

Opening met muziek van Stijn van Kreij

09:45 - 10:45Plenair

Wouter Hart - deel 1: Werken vanuit de bedoeling

Wouter Hart
In veel organisaties hebben mensen het gevoel dat ze te veel tijd kwijt zijn aan allerlei zaken als bureaucratie, vergaderen en verantwoorden. Er wordt dan verzucht dat het weer zou moeten gaan om het kunnen uitvoeren vanuit het primaire proces. Maar misschien is juist dat primaire proces de grootste afleider van de werkelijke opgave…
Mensen hebben houvast nodig. Om de systeemwereld wat meer los te kunnen laten is er een verhaallijn nodig die mensen richting geeft aan hun handelen. Een ander type houvast dat mensen in staat stelt om niet zozeer tegen het systeem te vechten, maar juist vóór iets te kunnen gaan staan.
Iedereen houdt iedereen gevangen in het systeem. Wat onderscheidt die enkele organisaties, die enkele bestuurders, of managers of professionals, die daar schijnbaar helemaal geen last van hebben?  

Lees ook het interview met Wouter Hart: 'Niet loslaten, maar anders vasthouden'

10:45 - 11:15Reflectie

Vertaling naar de eigen praktijk en tijd voor een kop koffie

11:15 - 12:15Plenair

Wouter Hart - deel 2: Anders vasthouden

In een reactie op een sterk systeem en een sterke hiërarchie wordt in het vinden van de oplossingsrichting vaak gesproken over ‘eigenaarschap’, ‘vertrouwen’, ‘ruimte’ of ‘loslaten’. Wellicht zit de werkelijke doorbraak echter niet in deze vormen van ‘vrijheid’, maar in het creëren van ‘verantwoordelijkheid’. Geen loslaten, maar Anders vasthouden.

De grenzen in en tussen organisaties verdwijnen en co-creatie krijgt een steeds nadrukkelijker plek in het organiseren. Wat kun je daar als organisatie mee?

Het switchen tussen de leefwereld en de systeemwereld vraagt om het anders kijken naar regels. Wat betekent dat voor professionals? En voor leidinggevenden? En voor het anders verantwoorden?

12:15 - 14:00Lunch

Een frisse neus, een heerlijke lunch en actie met trainers Outing Holland

14:00 - 15:00Plenair

Bibian Mentel - Interview door Marcel van Herpen

 
Bibian Mentel was op 27-jarige leeftijd bezig met de kwalificatie voor de Winterspelen van Salt Lake City 2002, toen zij last kreeg van een enkelblessure. Het bleek een kwaadaardige tumor, ofwel botkanker, te zijn. Haar onderbeen moest uiteindelijk geamputeerd worden. Vier maanden na deze operatie stond ze met een onderbeenprothese alweer op haar snowboard. Ze zette zich vervolgens jarenlang in om snowboarden op het Paralympische programma te krijgen. Tijdens Sochi 2014 was het zover en ze bekroonde haar vechtlust daar met een gouden medaille. In 2015 greep ze de wereldtitel op zowel de banked slalom als de parasnowboardcross, een prestatie die ze herhaalde tijdens het WK van 2017.

Als initiator van de Mentelity Foundation zet Bibian zich in om kinderen en jong volwassenen met een lichamelijke beperking te stimuleren en enthousiasmeren om te sporten. De focus van de activiteiten ligt op het gebied van boardsports.

Tijdens de Paralympische Spelen van PyeongChang 2018 behaalde Bibian twee gouden medailles.

15:00 - 15:30Break

Vertaling naar de eigen praktijk en tijd voor een kop koffie of thee

15:30 - 16:45Plenair

Marcel van Herpen: Verbondenheid als antwoord op uitval en buitensluiten

Leidinggevenden en beleidsmedewerkers willen dat medewerkers zich welbevinden en betrokken zijn. Dat lukt niet altijd. Velen zoeken de oplossingen in afspraken en protocollen die zijn afgeleid van ‘de visie’. Maar niet iedereen ervaart (dezelfde) noodzaak. Het grootste probleem voor mensen is dat ze er soms niet ‘bij horen’. Velen ervaren allerlei vormen van uitval en buitensluiten. Er is maar een manier om die ontkoppelingen het hoofd te bieden: Verbondenheid! Goede relaties, maakt goede prestaties mogelijk. Daarbij is zekerheid niet het uitgangspunt, maar onzekerheid. Wie het perspectief van de ander inneemt, kan steeds zekerder worden en daardoor tactvoller gaan handelen.

Lees ook het interview met Marcel van Herpen: 'Waarom zouden we harder gaan werken als we er niet gelukkiger van worden?’
16:45 - 17:00Plenair

Vooruitblik naar morgen.

17:00Borrel

Netwerkborrel

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.